باتری سیلد اسید نوعی باتری قابل شارژ میباشد که برای طیف گستردهای از کاربردها مثلا وسایل نقلیه الکتریکی، سیستمهای برق پشتیبان و تجهیزات صنعتی کاربرد گستردهای دارند. برخی از ویژگیهایی که باعث پرطرفدار شدن این باتریها شده است، شامل قابلیت اعتماد، عمر طولانی و نیاز به نگهداری کم میباشد. در این مطلب از آرکا باتری قصد داریم باتری سیلد اسیدی را بررسی کنیم.
ساختار باتری سیلد اسید
رایجترین نوع باتری که در تولید باتری وجود دارد، باتریهای سیلد اسیدی هستند. این باتریها به دلیل استفاده در وسایل مختلفی مانند خودرو، UPS، دستگاههای پزشکی و مخابرات شناخته شده هستند. ساختار باتری سیلد اسیدی به شرح زیر میباشد:
پایانه های باتری
نام دیگر پایانه باتری ترمینال میباشد که جنس آن از آلیاژ برنج قلع اندود یا آلیاژ سرب میباشد. نوعی اپوکسی مخصوص نیز برای آب بندی در اطراف پایانهها به کار میرود.
الکترودهای باتری سیلد اسید
سلولهایی که در باتری قرار دارند از دو صفحه سربی تشکیل شدهاند. الکترودهای باتری همان صفحات میباشند. یکی از صفحات مثبت است که دارای پوششی از جنس خمیر دی اکسید سرب بوده و دیگری صفحه منفی است که جنس آن از سرب اسفنجی میباشد. فضای بین این صفحات نیز با یک ماده جدا کننده که عایق است پر میشود. این صفحات در محفظه باتری که از جنس پلاستیک است قرار میگیرند و در مایع الکترولیت غوطهور میباشند.
الکترودهای مثبت و منفی باتری سیلد اسیدی
الکترود منفی همان صفحه منفی است که یک شبکه فلزی با مواد فعال سرب اسفنجی میباشد.
الکترود مثبت نیز شبکه فلزی با مواد فعال دی اکسید سرب میباشد.
در بین این دو نیز جدا کننده که نوعی ماده پلی اتیلن است وجود دارد و این دو الکترود را از یکدیگر جدا کرده تا جریان الکتریکی مناسب را فراهم کند.
ویژگی ها و مزایای باتریهای سیلد
- این باتریها به نگهداری خاصی احتیاجی ندارند و برخلاف باتریهای اسید سرب که به بررسی سطح الکترولیت و اضافه کردن آب نیاز دارند به چک کردن این موارد نیازی نیست.
- عمر این باتریها طولانی است و معمولا تا چند سال میتوانند دوام بیاورند.
- این باتریها در برابر لرزش و آسیبهای فیزیکی مقاوم هستند، به همین دلیل در وسایل نقلیه و تجهیزات صنعتی یک گزینه ایدهآل محسوب میشوند.
- باتریهای سیلد اسیدی با محیط زیست سازگار هستند و میتوان آنها را بعد از مصرف بازیافت کرد.
- این باتریها در برابر دیگر باتریها مثلا باتری لیتیومی این خطرات کمتری به همراه دارند.
انواع باتری سیلد
صفحات باتریهای سیلد تعیین کننده انواع مختلف آن است و در حال حاضر دو ماده اصلی برای این صفحات استفاده میشود و از سوی دیگر فناوری ساخت صفحات نیز باعث ایجاد تفاوت در باتریهای سیلد میشود. جنس صفحات میتواند از نوع کلسیم یا سیلور کلسیم باشد که در واقع کلسیم یا ترکیب کلسیم و نقره جایگزین آنتیموان در ترکیب با سرب شده است. تشخیص این دو نوع صرفا از طریق بستهبندی محصول انجام میشود، باتریهای کلسیوم عادی از عبارت Calcium MF استفاده کردند و در باتریهای کلسیوم نقره از عبارت Silver calcium استفاده میشود.
نحوه عملکرد باتری سیلد اسید
همانطور که گفتیم تمامی باتریهای سرب اسیدی دارای دو صفحه تخت یعنی الکترودهای مثبت و منفی هستند که در حوضچهای از الکترولیت غوطه ور میباشند. این دو صفحه با یکدیگر واکنش شیمیایی ایجاد میکنند که در طی این واکنش الکترونها برای تولید ولتاژ تولید میشوند. وقتی یک مدار بین پایانههای مثبت و منفی ایجاد میشود، الکتریسیته جریان پیدا میکند و میتواند برق مورد نیاز را تامین کند.
سلول سرب اسید با دریافت حداقل ۲.۱ ولت / سلول از یک شارژر میتواند ولتاژ تولید کند. باتریهای سرب اسیدی نمیتوانند ولتاژ تولید کنند، فقط شارژ را از یک منبع دیگر ذخیره میکنند. سایز صفحات باتری و مقدار الکترولیت تعیین کننده میزان شارژ باتری میباشد.
نقاط ضعف باتریهای سیلد
- نسبت به باتریهای دیگر مانند باتری لیتیومی سنگینتر هستند.
- قیمت گرانتر نسبت به باتریهای اسید سرب
- شارژ بیش از حد میتواند به آنها آسیب برساند.
- برای عملکرد بهینه باید در محدوده دمایی خاصی کار کنند.
باتری سیلد اسید صبا باتری
پس از حظور گسترده باتریهای سیلد وارداتی در دهه ۷۰ شمسی و سپس رایج شدن آن در دهه ۸۰ بزرگترین تولیدکننده ایرانی نیز اقدام به اعمال تغییرات در فناوری تولید شد و تقریبا از اوایل دهه ۸۰ میلادی شاهد عرضه محصولات جدید صبا باتری بودیم که در حال حاضر به نام واریان در بازار شناخته میشود. این برند در حال حاضر بخش زیادی از بازار مصرف و حتی خطوط تولید خودروسازان را به خود اختصاص داده است.
تعمیر باتری سیلد اسید
یکی از موارد مهمی که باید درمورد این نوع از باتریها به آن اشاره کرد، مفهوم اصلی عبارت MF یا بدون نیاز به نگهداری است. همانطور که طراحی باتریهای سیلد اسید به نحوی درنظر گرفته شده بود که کاربر عادی امکان دسترسی به صفحات را نداشت، اما امکان اضافه و چک کردن مایع الکترولیت وجود داشت، به همین ترتیب در باتریهای سیلد کاربر نهایی محدودیتتر شده و صرفا دسترسی به اتصال و قطع پایهها را دارد. به این ترتیب این افراد نباید به سراغ بررسی موارد بیشتری بروند و صرفا برای تشخیص شرایط شارژ باتری نشانگری درنظر گرفته میشود. این نشانگر یا چشمی سه حالت کلی ارائه میکند، در شرایط عادی آن را با رنگ سبز مشاهده میکنیم و در هنگام تخلیه شارژ و ضعیف شدن رنگ باتری به سیاه متمایل میشود و در نهایت هنگامی که از شارژ خالی شده باشد این نشانگر رنگ سفید را نشان میدهد.
روش شارژ باتری سیلد اسید
درست مثل باتریهای اسیدی معمولی امکان شارژ این باتریها خارج از خودرو و به وسیله شارژهای اختصاصی ۱۲ ولتی وجود دارد، اما همانطور که آوردیم درصورت تخلیه کامل باتریهای کلسیمی به زمان بیشتری برای شارژ کامل نیاز دارند. در واقع این مورد نیز یکی دیگر از مواردی است که تفاوت باتری سیلد و اسیدی را میتوان درک کرد. البته توصیه میشود که درصورتی که اطمینان ندارید که خودرو شما امکان استفاده از باتریهای سیلد را دارد یا خیر به نمایندگیهای مجاز خودروساز مراجعه کنید تا بررسی شود که خروجی دینام شما در بازه ۱۴.۴ الی ۱۴.۸ ولت قرار میگیرد؛ در غیر اینصورت بهتر است باوجود تمام مزایایی که برای باتری سیلد آورده شد، به سراغ باتریهای غیر اتمی بروید.
طول عمر باتری سیلد اسید
یکی از چالشهای پیش روی تولید کنندگان باتریهای سیلد اسیدی طول عمر آنها میباشد. طول عمر این باتریها از ۶ ماه تا ۴۸ ماه متغیر است. هرچند تنها ۳۰ درصد این باتریها میتوانند توان عملیاتی خود را در طی ۴ سال حفظ کنند.
دلایل خراب شدن باتری های سیلد اسید
باتری که به پایان عمر خود نزدیک شده است نمیتواند بهطور کامل شارژ شود تا بتواند انرژی مفید را برگرداند. در این زمان نیاز به تعویض باتری ماشین داریم. برخی از دلایلی که باعث خراب شدن باتری سیلد اسیدی زودتر از موعد میشوند شامل موارد زیر میباشند:
- وارد شدن ضربه و آسیب فیزیکی به باتری
- تخلیه خود به خودی باتری
- خوردگی ترمینالها یا کابلهای باتری
- خطای اپراتور
- زمان اجرای ناکافی
- سیستمهای الکتریکی معیوب
- ترکیب باتریهای نامناسب در سیستم
فروش باتری سیلد اسید
امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات بیشتری درباره باتریهای سیلد که به اتمی مشهور هستند کسب کرده باشید و در جریان قرار گرفته باشید که فناوریهای اتمی هیچ ارتباطی با این نوع باتریها ندارند. اما از این نوع باتری میتوان به عنوان نمونههای پیشرفتهتر و حتی مقرونبهصرفهتر از باتریهای سرب-آنتیموانی یاد کرد که حداقل به خاطر طول عمر بیشتر میتوان از آن به عنوان گزینه بهتری یاد کرد. همین باتریها به دلیل مقاومت بیشتر در برابر کاهش ولتاژ در هنگام خواب باعث شدن در دوران شیوع کرونا که امکان استفاده از خودرو شخصی برای چندین ماه فراهم نباشد، در مواقع اضطراری امکان استفاده از خودرو و استارت زدن موتور را برقرار کنند.
مجموعه آرکا باتری به عنوان یکی از باسابقهترین مجموعههای فعال در حوزه باتری از زمان عرضه این نوع از باتریها همواره تشویق به استفاده از آنها کرده است و در حال حاضر نیز امکان سفارشگذاری برای خرید بهترین انواع موجود در بازار را باتوجه به محدودیتها فراهم کرده است. برای بررسی باتری سیلد مناسب خودرو خود به بخش فروشگاه وبسایت ما مراجعه بفرمایید. تجربه یا خاطره خود در هنگام خرید اولین خرید باتری سیلد یا اتمی را با ما در میان بگذارید
برای دریافت اطلاعات بیشتر و ارتباط با ما :
آدرس: تهران، شهرک گلستان، میدان اتریش، مجتمع باران، واحد 337
شماره تلفن: 02149032000
آدرس ایمیل:info@arkabattery.com
شبکه های اجتماعی آرکا: